Babylon 2024

Caligula

Wanneer? 15 april, 16 april, 17 april en 18 april – 20:00
Waar? Zwartzusterkapel (Zwartzustersstraat 2, 3000 Leuven)

Gaius ‘Caesar’ Caligula heerst als keizer over het Romeinse Rijk. De dood van zijn zus Drusilla, die ook zijn minnares was, laat een diep litteken in hem achter. Caligula wordt waanzinnig, en hij zet een regime van willekeur en chaos in gang. Zijn verdriet uit zich in moord, absurde bevelen en een verlangen naar de maan, kortom: de zoektocht naar het onmogelijke, de zoektocht naar de absolute vrijheid. Hij sleurt zijn naasten mee in een uiterst wisselvallige gemoedstoestand, die voortdurend springt van kinderlijke euforie naar willekeurige tirannie. Zijn wreedheid neemt toe en zijn onvoorspelbaarheid groeit; bij de personen rond hem, aangestuurd door de nuchtere patriciër Cherea, rijst de nood om Caligula uit de weg te ruimen: een complot wordt gesmeed en zijn kring van vertrouwelingen wordt steeds kleiner en kleiner. Hoewel Caligula de geplande moord steeds dichter op zich af ziet komen, laat hij het lot zijn gang gaan… Voor zijn stuk Caligula baseerde de Franse schrijver Albert Camus (1913-1960) zich op de historische figuur Caligula, de derde keizer van Rome, om zijn existentiële ideeën op een meer toegankelijke manier te brengen.

Disclaimer: deze bewerking/opvoering van dit existentialistische toneelstuk raakt verschillende donkere thema’s aan zoals depressie, suïcidale gedachten en zelfmoord.

Tekst

Albert Camus (vertaling door Yannick Dangre)

Regie

Melanie Detrez

Cast

Jan Jao Van Ranst, Elena-Mari Dorna, Seppe Jennen, Dries Hendriks, Hedwig Thielen, Kat Pannecouque, Leen Janssens, Elien Aerts, Lotte Uyttenbroeck en Noah Arvanitis

Technische ondersteuning

Ruben Rombaut, Sophia Dillen

Productie

Ruben Rombaut, Sophia Dillen

Grafische vormgeving

Melanie Detrez

Scroll naar boven