Over IfTF

Het IfTF (Interfacultair Theater Festival) werd in 1999 opgericht door Kultuurraad en de toneelkringen. Het verzamelde alle toneelkringen twee jaar lang onder één koepel. Maar de plannen voor het Festival werden daarna opgeborgen, omdat er te weinig toneelkringen bleven bestaan. Het absolute dieptepunt was 2003, toen er nog maar twee spelende kringen overbleven. Een gebrek aan speelruimtes en onvoldoende ondersteuning smoorden nieuwe kringinitiatieven in de kiem.

In 2005 herrezen de kringen uit hun as, een unieke kans om het Theaterfestival weer van onder het stof te halen. Van bij de hernieuwde aanvang was het voornaamste strijdpunt van het Festival de erkenning van de zalenproblematiek in Leuven. De kringen speelden vaak in erbarmelijke omstandigheden en in ruimtes die hier nauwelijks voor geschikt waren. Het probleem werd aangekaart en ook aangepakt. In 2008 kwam er een toneelruimte voor de kringen onder Alma 3.

Doorheen de jaren groeide het Festival uit tot een gevestigde waarde in het culturele studentenlandschap, met elk jaar meer activiteiten en meer kringen. Onder meer dankzij de impulsen van het Festival nam het aantal toneelkringen explosief toe, tot maar liefst 13 voor de tiende editie in 2013-2014.

Het Interfacultair Theaterfestival is een overkoepelen initiatief voor en door studenten die aan kringtoneel doen. We willen het soms toch wat stiefmoederlijk behandelde studententheater zichtbaar maken in Leuven, door allerlei activiteiten te organiseren en promotie te maken.

Het Festival wil de kringen een stevig kader geven, hen in vriendschap verenigen en indien nodig hun belangen verdedigen. We maken er onze missie van om zowel letterlijk als figuurlijk een huis voor de kringtonelen te zijn. IJveren voor een zaal dus, maar ook hun aanspreekpunt zijn om hen te ondersteunen, te helpen en te motiveren bij de uitdaging om een toneelstuk in elkaar te boksen.

De activiteiten van het Festival draaien rond enkele doelstellingen. In de eerste plaats bundelen we de stukken in enkele weken en zorgen we voor gemeenschappelijke promotie en communicatie, via een affiche, programmaboekjes, een nieuwsbrief en een website.

Onze twee evenementen, de openingsavond en de slotavond, geven het Festival een gezicht.

Tijdens de openingsavond brengen de deelnemende kringtonelen een voorsmaakje van hun stuk en kunnen alle studenten een combiticket kopen, waarmee ze voor €6 naar twee stukken kunnen gaan kijken. Zo zie je ook eens wat de andere kringen spelen. De slotavond sluit het Festival feestelijk af. Tijdens die avond reikt een bekwame jury de begeerde Bovenste Planken uit aan de toneelkringen. De kroon op een jaar hard werk!

Daarnaast willen we de kringen en de kringtonelen samenbrengen en ervaring laten uitwisselen. Daartoe dienen niet alleen de openings- en slotavond, maar ook de cursussen die we tijdens het jaar in samenwerking met Opendoek organiseren. Met deze cursussen kunnen zowel de minder als de meer ervaren kringen bijleren over organisatie, regie, techniek of acteren.

Scroll naar boven