Editie 2016 – 2017

Voorstellingen

Tijdens seizoen 2016-2017 brengen 15 studentenkringen 10 theaterstukken op de planken.
Klik op de titel van het stuk om meer informatie te krijgen en jouw tickets te reserveren.

Apolloon + Chemika 2017

De getemde feeks

van William Shakespeare

Daarnet – of was het al langer geleden – was er in Verona – of was het nu in Padua – een rijke familie met twee uitermate huwbare dochters. De jongste, Bianca, zou (als ze maar wat meer van wiskunde afwist) meer aanbidders kunnen tellen dan diamanten aan haar verlovingsringen: Gremio, Lucentio, Tranio misschien ook, en mogelijks zelfs Othello. Maar zij mag pas trouwen nadat de oudste, Katarina, helemaal gesetteld is. Die Kate is evenwel geen kat om zonder tang te pakken! Weet wat ze wil en weigert wat haar niet zint! Bovendien: Master vechtkunsten en een stevige reputatie als feeksachtig moordwijf. Hoge beloningen voor wie haar kan temmen! Wie waagt zijn kans? Een macho? Een magiër? Een moderne man? Misschien zelfs… Petruchio!

Wij vertrokken van het bestaande verhaal, gingen ten rade bij Shakespeare zelf en brengen jullie graag onze eigen versie van De getemde feeks. (Al was er wel één in het gezelschap die liever Hamlet speelt.)


Cast: 
Michèle Moris, Flip De Jong, Kevin Vanaerschodt
, Elise Melis, 
Wim De Wandeler, Lore De Valck & Kyra Bouillon

Crew:
Kyra Bouillon (regie) & Henri Bouillon (tekstbewerking)


Data: woensdag 15 & donderdag 16 maart 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

Facebook

VRG + Ekonomika 2017

Dido & Aeneas

naar Vergilius 

Een Carthaagse koningin. Een Trojaanse held? Het klinkt als het begin van een voorspelbaar liefdesepos, maar waar doorgaans een gelukkig paar een lang en gelukkig leven tegemoet walst, mondt het verhaal van Dido en Aeneas uit in een wervelwind van emoties, intriges en het nodige ellenbogenwerk van ook hier en daar een god of twee. Komt er iemand ongeschonden uit deze vernielzuchtige orkaan? Vindt Dido in Aeneas haar metgezel en koning, of loodste ze in al haar onwetendheid een houten paard binnen, waarin de bittere wanhoop zich schuilhoudt om op het juiste ogenblik toe te slaan? Waar rook is, is vuur…


Cast:
Hendrik Van Eldere, Suzanne Decat, Sydney Caenen, Theo De Lepeleere, Seppe Pironnet, Amber VanAcker, Wauthier Jacquet, Carl-Erik Heyvaert, Dries Lamberts Van Assche, Soetkin Goossens, Lisa De Smet, Morgane De Bock & Lauren Drijvers

Crew:

Bram Maeschaelck & Simon Van Doorn (regie), Sydney Caenen & Soetkin Goossens (organisatie), Morgane De bock, Charlotte Janssens & Jef Van Roey (muziek) & Sydney Caenen, Soetkin Goossens & Wauthier Jacquet (grafische vormgeving, decor & kostuum)


Data: dinsdag 21, woensdag 22 & donderdag 23 maart 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

Facebook

aMUZEment 2017

Maegdenbloed dat spreit zoo breed

van Ward Bosmans

Heer Halewijn zong een liedekijn
al die dat hoorde wou bi hem zijn
en dat vernam een koningskind
die was zoo schoon en zoo bemindt…

aMUZEment speelt haar 5e zelfgeschreven toneelstuk. Gebaseerd op het welgekende lied van Heer Halewijn en het verhaal van Charles De Coster brengen wij je Maegdenbloed dat spreit zoo breed.


Cast:
Ruben Boddez, Jill Peeters, Emiel Haegeman, Romanie Dierckx, Marie-Emilie Cambier, Ludwig Lombaerts, Dagmar Thielen, Simon Desmet, Michiel Van de Weerd, Veerle van Kersen, Cassy Cornet, Hegeleen Kissel, Lara Peeters, Asley Van Cauter, Marie Liese Schuurmans, Amber Van den Wijngaert, Daan Soenens, Roos Scarlet, Eliene Rijcken & Caitlin Van der Jonckheyd.

Crew:
Ward Bosmans (script, regie & muziek), Caitlin Van Der Jonckheyd (regie, schrijfhulp & pr), Wies De Vos (componist), Niels Wilberts (opbouw & techniek), Andrea van Hooy (grime, kostumering, sfx & props), Judith Van Puyvelde (kostumering, props, pr & financiën), Lara Peeters (schrijfhulp), Jill Peeters (ontwerp affiche), Nicky Theunis & Roos Scarlet (polyvalente medewerkers).


Data: woensdag 29, donderdag 30 & vrijdag 31 maart 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

Facebook

Katechetika 2017

MeDeA

van Lara Taveirne, naar Euripides 

Mijn trots en mijn woede
zullen mij vullen met vuur.
Zal jouw vuur afnemen
tot het koud is.

Mijn jaloersheid zal snijden
zoals een mes.

Mijn toorn zal zich vertalen in geluid;
de angstkreet van uw bloed
mijn bloed.

Mijn ijdelheid zal zich vertalen in de spiegel;
de spiegel der doden.

Mijn waarschuwing zal
niemand
kunnen
redden.


Cast: 
Freya De Cauwer, Marie Wemans, Hilke Pattyn, Jan Vandekerckhove, Charlotte Decock, Jonathan Bruyndonckx, Sarah De Keyser & Marie Vanhuysse

Crew:
Ella Deweerdt (regie), Hilke Pattyn & Ella Deweerdt (organisatie), Wannes Rombaut (licht), Marie Wemans & Ella Deweerdt (grime) & een speciale dank aan Lien Soers & Marnick Pattyn


Data: maandag 17, dinsdag 18 & woensdag 19 & donderdag 20 april 2017, telkens om 20u.
Locatie: Zwartzusterkapel

Facebook

Historia 2017

De kersentuin

van Anton Tsjechov

Een Tsjechoviaanse komedie in een Historiaans jasje

Hoor wat ik te vertellen heb
over deze kersenboomgaard, 
want hij is van mij. 
Ik zeg:
haal het neer, 
breek het af,
scheur het aan stukken, 
rijt elke stronk uit de grond! 

En let op, letten jullie allemaal maar op! 
Ik zal in de plaats datsja’s bouwen, 
zo ver het oog reikt.

Ik bouw een plaats voor iedereen. 
Voor de toekomst. 
En dit zal de toekomst zijn!
Een nieuw leven!
Een nieuwe manier van leven!
Hier en nu!

Kom, allemaal en speel,
speel, speel voort!
Laat de band opnieuw weer spelen!

Historia toneel presenteert een verhaal over identiteit, illusies, dromen, nostalgie en visioenen, vergane glorie en nieuwe horizonten. De kersentuin van Tsjechov blijft ons confronteren met onze menselijkheid: Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Vragen waar een definitief antwoord ons altijd zal ontglippen.


Cast:
Ranevskaya; Flore Aerts, Tuur Decaluwe, Jens Borgions, Marie Hendrix, Julie Anthonis, Joris Buyens, Celien Van Hoeymissen, Arnaut Van Vlierden, Lies Depickere, Ward Lammens, Tarcisius van Doninck, Thibo Van Ermengem, Jade Stappaerts & Kato Van Achte

Crew:
Maarten Vrenken (regie), Tuur Decaluwe (productie), Josje Kerkhoven (artistieke vormgeving), Fabian Escarmelle (licht) & Julie Anthonis (kledingadvies)


Data: maandag 17, dinsdag 18, donderdag 20 & vrijdag 21 april 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

meer info kan je lezen op historiatoneelspeeltdekersentuin.weebly.com

Medica 2017

One flew over the Cuckoo’s Nest

van Dale Wasserman, naar een roman van Ken Kesey 

Drie ganzen kwamen aangevlogen
Eén vloog er Oost En één vloog er West
Eén vloog er over het Koekoeksnest
Weg is weg, uit is uit
Eén vloog er neer en pikt jou uit

Wanneer Marie Magdalena Mertens haar gevangenisstraf probeert te ontlopen door een psychische ziekte te veinzen, komt de misdadiger terecht in een instelling om haar te helpen. Haar energieke, wulpse en impulsieve karakter botst snel met dat van de hoofdverpleegster Rita Rosseels, die het routineuze systeem en haar controledwang boven alles plaatst. In Rosseels’ autoritaire wereld zal ze de dwarsliggende ‘patiënt’ wel klein krijgen, net zoals alle andere patiënten in haar ijzeren grip gevangen zitten.

Als daar maar geen brokken van komen…


Cast:
Hélène Van Eeckhoutte, Jade Konings, Jana Deberdt, Janne Stroo, Kevin Staz, Leen Capiau, Luna Vandenbulcke, Marie Vermant, Marie-Elise Henckes, Nele Therssen, Noor De Wilde, Rhani Vannijlen, Sarah Van Eeghen, Simon Fiesack, Sylvie van Genderen, Vincent Jacobs & Zoë Philippe

Crew:
Maxime Westhof-Jacobs & Steven Lefever (regie), Marguerite De Peuter (productie) & Lieven Vandenbemden (muziek)


Data: maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26 & donderdag 27 april 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

Babylon 2017

Alice

van Stef Lernous

en zo blijft ze vallen, verder en verder, in het donker
zo lang valt ze, dat het meisje niet meer weet of ze
naar beneden of naar boven valt
waar ze is en wie ze was
er is alleen vallen en duisternis


Cast:
Anna Wolters, Dries Put, Felix Van Bladel, Iris Verstraeten, Anna De Wolf, Arne Devyver, Kaat De Beule & Nele Peeters

Crew:
Liesa Van Dyck (regie), Felix van Bladel & Liesa Van Dyck (toneelverantwoordelijken) & een speciale dank aan Anneleen Laeremans, Mathieu Lonbois, Leen Van Ende & Jort van Meeteren (grafische vormgeving)


Data: maandag 1, dinsdag 2, woensdag 3 & donderdag 4 mei 2017, telkens om 20u.
Locatie: Zwartzusterkapel

NFK 2017

L’enfer c’est les autres

naar de éénakter ‘Huis Clos’ van Jean-Paul Sartre

De regisseur: L’enfer c’est les autres is een absurde en vrije vertaling van Huis Clos van Jean-Paul Sartre. In het stuk worden alle grenzen van identiteit en werkelijkheid afgetast en ondermijnd, zonder de klassieke plotstructuur volledig te verlaten. Sartre dacht dat hij een grappig stuk schreef, maar de kritiek aan het adres van Sartre in deze belachelijke verwerking is radicaal, fundamenteel, karikaturaal en volledig van de pot gerukt. U gaat geen moment genieten van wat in L’enfer c’est les autres allemaal wordt geluld. Voortdurend op uw klok kijkend, hopend dat het hier bijna afgelopen is en die introductietekst trekt hier ook al op niks. Gelukkig niks. Niet alleen Sartre en het existentialisme, maar vooral van wat doorgaans als rationaliteit en schoonheid wordt beschouwd in onze zogenaamd Verlichte samenleving, blijft geen spaander heel. On-origineler kan niet heden ten dage. Of wordt er gewoon een nieuw paradigma geïntroduceerd? Volgens mij niet: 1,5/10.

HUMO: Wat een onnozele mensen die zich met dit soort wazige, inhoudsloze nest betrekken. Van mij krijgt alles en iedereen wat hier iets mee te maken heeft een vette nul.

Het Belang van een of andere contrei: Recensies schrijven is zo een tijdrovende bezigheid. Ik wou dat ik schilder geworden was. Serieus?

Recensie van de recensie: Haha! Nee.

U ziet het; talloze professionele recensenten zijn laaiend enthousiast.*
So com chewk dis ouwt: “L’ENFER C’EST L’EST AUTRES”
(zodat u eindelijk weet wat deze quote écht betekent!)

*over bepaalde boeken en films die ooit zijn uitgekomen


Cast:
Felix Kumps, Luna De Souter, Rik Ouwerkerk, Sofie Gerits, Joris Vanschoren, Annalise Delbouille, Sigi Willems & Pieter-Jan Bode

Crew:
Louise Verbeeck & Boris Willems (regie), Boris Willems (bewerking tekst), Sofie Gerits, Flavie Lindemans, Nele De Maeyer & Megan Sturhoofd (techniek) & Ian Wiglema (geluid)


Data: maandag 1, dinsdag 2 & woensdag 3 mei 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

Facebook

Wina 2017

Anders bekeken

van Luuk Hoedemaekers

Gène Van Roey is voorzitter én regisseur van de Koninklijke Vereniging Spel Na Arbeid. Omwille van het 75-jarig jubileum voert hij een keer wat anders dan de gebruikelijke kost op, een echt stuk van Shakespeare. Met als gevolg dat er zich een interessante samenloop van allerlei interessante karakters in het publiek (en op de planken) afspeelt. Dit en meer in Anders Bekeken.


Cast:
Simon Dirickx, Sander Cobbaert, Jari Peeperkorn,  Benjamin De Roeck,  Nicky Rondelez, Anton Vandeghinste, Anne Daniels, Marieke Goyvaerts, Isabelle Sprenger,  Alexander Van Werde,  Catinca Mujdei,  Brant Tournoy & Veerle Smeesters

Crew:
Karim Réga (regie), Stijn Caerts (techniek) & Simme Verschoren (ondersteuning)


Data: maandag 8, dinsdag 9 & woensdag 10 mei 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Koelisse

LBK + Bios 2017

Midzomernachtsdroom

van William Shakespeare

Welkom in Shakespeare’s Midzomernachtsdroom vol liefde en magie! Of zal de droom eerder een nachtmerrie blijken? Niet alle elfen hebben het beste voor met ware liefde. Zal de liefde de streken van een duivelachtige elf overleven of eindigt het met hartenpijn en liefdesverdriet? Een stuk over liefde in alle vormen en maten.


Cast:
Sander Palma, Lore Debaye, Tom Van Cauwenbergh, Sophie Van Pottelberge, Niels Luyten, Lysander Fockaert, Kato Van Deun, Jef Scheepers, Bram Carlier, Esmée Verkooijen, Audrie Gaillard, Julie Gaillard, Silke Kerstens, Arne Gröger, Sam Van Calster, Kenzo Van Meensel & Kevin Vanaerschodt

Crew:
Eline Geraerts (regie) & Karel Asselman, Liesbeth Vanderbauwhede & Marjan Bourgeois (ondersteuning)


Data: dinsdag 9, woensdag 10 & donderdag 11 mei 2017, telkens om 20u.
Locatie: de Zwartzusterkapel

Jury

Lindsy Desmet

Lindsy Desmet is sinds 2015 actief bij CampusToneel (het universiteitsbrede theatergezelschap van de KU Leuven en haar associaties) waar ze reeds twee producties voor haar rekening nam. Ze begon in Leuven als regisseur van drie toneelstukken bij het InterFacultair Theaterfestival. Daar viel ze vooral met de laatste productie Emmylou meermaals in de prijzen. Sinds jongs af aan volgde ze theatercursussen en dictie-voordracht waarna ze ook zelf als dictieleerkracht aan de slag ging. Hoewel ze vooral regisseert, is ze af en toe ook nog op de planken terug te vinden. Haar stijl wordt gekenmerkt door een abstracte visuele stijl, een krachtige scenografie en een portie absurde humor.

Jonas Vermeulen

Acteur/maker Jonas Vermeulen (Bonheiden, 1992) speelde van 2010 tot 2016 bij fABULEUS (Leuven) in de gelauwerde voorstellingen Othello (Shakespeare), geregisseerd door en in een bewerking van Carl von Winckelmann, en Liefdesverklaring van choreografe Nicole Beutler en schrijfster Magne van den Berg (NBprojects, Amsterdam). Hij is actief als regisseur in het jeugdtheater van Leuven waar hij in 2017 zijn tweede regie aanpakt. Jonas is sinds 2016 ook freelance theaterdocent bij JONNA vzw, Wilsele. Naast het regisseren is Jonas Vermeulen ook een fervent schrijver, zowel theater als proza en poëzie. In 2016 won hij samen met zijn zus en co-schrijfster Nele Vermeulen de Kleine Prinsprijs(Leuvense Toneelprijzen) met het zelfgeschreven stuk ‘Clandestien’. Dit jaar werkte Jonas samen met zijn zus aan Acht, een stuk dat ze in 2016-2017 regisseerden voor een groep enthousiaste jongeren. Naast regie en theater, is Jonas Vermeulen ook nog actief in film en televisie. In 2015 speelde hij mee in de kortfilm De Overkant van Marnix Ruben & Freek De Jonghe. Hij draait momenteel voor een nieuwe fictiereeks op Ketnet (de Regel van 3s), die vanaf 2017 wordt uitgezonden. Jonas heeft een sterk gevoel voor esthetiek en vormelijkheid, en implementeert dit graag in zijn creaties. Hij houdt van voorstellingen met strakke ensceneringen, pingpong dialogen en een sterke gelaagdheid. Hij vindt het fascinerend hoe men het lichte in het zware kan zoeken. Tragikomedie is dan ook het genre waarin Jonas zich het meest thuis in voelt.

Judith Engelen

In 2014 begon Judith Engelen haar studie psychologie aan de KUL, sinds dit jaar volgt ze daarnaast via een creditcontract nog enkele vakken van Letteren. Ze is actrice bij  fABULEUS waar ze tot nu toe in twee voorstellingen meespeelde. Daarnaast volgde ze als ‘Barbaar’ De Radicalisering van Sadettin K. van Sadettin Kirmiziyüz op de voet tijdens het theaterfestival van 2016. Ze is vooral thuis in teksttheater, maar staat zeker open voor nieuwe dingen.

Nele Vermeulen

Ik, Nele Vermeulen (Bonheiden, 1992), ben al van kinds af aan gebeten door de theatermicrobe. Zes jaar heb ik vertoefd op de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord (HAMW) te Aarschot en Diest, waar ik ben afgestudeerd met grootste onderscheiding. Vastbesloten om in theater verder te gaan, werd ik toegelaten op het RITCS, waar ik in 2017 mijn bachelor Drama/Spel behaalde. Tijdens mijn opleiding speelde ik mee in verschillende kortfilms van medestudenten. Verder ben ik actief in het regieveld, meer specifiek bij ToViKiTo (Toneel4) te Leuven. Daar regisseerde ik twee jaar op rij mijn eigen geschreven theaterstukken aan jongeren samen met mijn broer Jonas Vermeulen. Vorig jaar wonnen we met ons eigen geschreven toneelstuk ‘Clandestien’ de Kleine Prinsprijs van de Leuvense Toneelprijzen. Verder ben ik samen met Jonas Vermeulen en Piet Van Dycke actief in ons eigen theatercollectief: vzw Collectief dOFt. Onze derde voorstelling ‘TWEESTRIJD’ zal, onder het mom van het Leuvense initiatief EIGEN KWEEK, in Aarschot in première gaan. Hierop volgt een tournée.

Prijzen

Op woensdag 17 mei werden de laureaten bekend gemaakt tijdens de slotavond in de Stadsschouwburg. Per categorie geven wij de verschillende genomineerden. Voor sommige categorieën nomineerde de jury vier kandidaten omwille van de uitzonderlijke kwaliteit die deze genomineerden vertoonden waardoor een keuze voor 3 genomineerden onmogelijk was. De laureaat van de categorie wordt in het vet aangeduid.

TEASER:
Historia
Medica
LBK+Bios

GRAFISCHE VORMGEVING:
Babylon
Katechetika
Medica
VRG+Ekonomika

VORMGEVING:
Historia
Medica
VRG+Ekonomika

KOSTUUM:
Historia
Katechetika
VRG+Ekonomika


MANNELIJKE BIJROL:
Daan Soenens – aMUZEment
Dries Lambrechts Van Assche – VRG+Ekonomika
Joris Buyens – Historia
Kevin Staz – Medica

VROUWELIJKE BIJROL:
Amber VanAcker – VRG+Ekonomika
Marie-Elise Henckes – Medica
Noor De Wilde – Medica
Suzanne Decat – VRG+Ekonomika

VROUWELIJKE HOOFDROL:
Anna Wolters – Babylon
Jade Konings – Medica
Sarah De Keyser – Katechetika

MANNELIJKE HOOFDROL:
Simon Dirickx – Wina
Theo De Lepeleere – VRG+Ekonomika
Tuur Decaluwe – Historia


REGIE:
Historia
Katechetika
Medica

STUK:
Historia
Katechetika
Medica
VRG+Ekonomika

Scroll naar boven