Editie 2005 – 2006

Deze editie bracht heel wat vernieuwingen die tot vandaag nog steeds doorleven. Zo vond voor de eerste keer de openingsavond met de teasers plaats, werd het aantal prijzen verdubbeld en zetten de organisatoren voor de eerste keer de lichttechniek workshop op poten.

Toenmalige website: https://web.archive.org/web/20060515113903/http://www.leuvenspeelt.be/

Website met overzicht van de eerste vier jaren, na de breuk met LOKO: https://acko.net/files/leuvenspeelt/2009/index.html.

Voorstellingen

NFK 2006

Over ’n Engelen Schaduw

Data: 13, 15 en 16 maart om 20u in de Verbeeckzaal van het STUK

Korte beschrijving:

Als de onvermijdelijke vraag gesteld wordt naar het schone, wijzen mensen spontaan ‘zaken’ aan, datgene wat ze op vreemd, aanstekelijke manier begeren. En wat bovendien voor de één bekoorlijk lijkt, is voor de ander slechts een schrijnend gedrocht en een teken van wansmaak. Schoonheid herbergt daarom, omwille van de perverse vergoelijking van elk genot, een soort religieus en individueel fetisjisme. En kan je het eigenlijk iemand kwalijk nemen dat hij toevallig dat éne liever ziet dan dat andere? We voelen, met andere woorden, aan wat schoonheid is –het bekoort en doet hunkeren naar meer- maar wij kunnen het niet benoemen, niet concreet aan –en bewijzen. Hoe jammer voor de geliefde die zijn liefste de mooiste woorden van appreciatie en geluk wil toedichten; hij vervalt daarna in een stilte van verwondering en schaamte.

Schoonheid is. Melancholisch, doch blijmoedig. Vaag, maar ook uiterst scherp voor wie aandachtig luistert en kijkt. Verwarrende edoch onthullend in eenvoud en eerlijkheid. Op het randje van spanning en pure verveling. Balancerend tussen wat gezegd wordt en gezwegen blijft.

Schoonheid is complex en blijft dat ook door zijn eigenste kenmerken. Hoe is het dan mogelijk een dergelijk fenomeen weer te geven in woorden, daden en dat door mensen die blinken in de perfectie van imperfectie? Nooit, het is slechts een proberen. Altijd en opnieuw. Als een serieus spel.

Dat is ook de poging van het toneelstuk ‘Over ’n engelen schaduw’. Telkenmale wordt het publiek geconfronteerd met de onmogelijkheid van schoonheid. Het kijkt, via verschillende taferelen, naar eenzelfde polemiek: een man en een vrouw die dachten ‘iets’ te hadden, maar het nooit hebben gehad; over mensen die rotsvast geloofden in de illusies van de nieuwe religie: schoonheid omwille van en door de Schoonheid. De kijker wordt vertederd met momenten van zachte woorden om dan, als een rake klap, ontnuchterd te worden door woorden die stinken van ranzigheid en plat miserie. Hij aanschouwt en wordt aanschouwd om wat het betekent ‘ontredderd zijn door wat ons bij de keel grijpt’. Er wordt veel van hem verwacht, nog meer van de acteurs. Er wordt ook weinig gevraagd, slechts durven horen waar het dagdagelijks omdraait. Hij zal voelen, ruiken, zien, horen en worden betast in zijn intimiteit. Het is dus een stuk voor malloten en masochisten, een stuk voor allen en iedereen.

Historia 2006

DOCHTERlief 727

Data: 19, 20 om 20u en 23 maart om 19u in de Verbeeckzaal van het STUK

Korte beschrijving:

1 land.
1 koning.
1 dochter.
1 koningin.
De koningin sterft.
De koning wil hertrouwen met zijn dochter.
De dochter vlucht…
Een stadslegende gebracht door Historia.
Kan u raden van welke stad? (En win het hart van de dochter)

Politika 2006

Veel Geblaat, Weinig Wol

Data: 21 tot 24 maart om 20u in Zaal Ons Huis (Goudsbloemstraat 28, 3000 Leuven) (bestaat nu niet meer)

Korte beschrijving:

Politika toneel speelt dit jaar “Veel geblaat, weinig wol”, een vrije bewerking van Shakespeares Much ado about nothing. Dit stuk neemt, met een komische noot, relaties onder de loep. Liefde, bedrog, passie, haat en vooral veel geklungel zijn daarbij de hoofdingrediënten. In geheel eigen stijl, met een knipoog naar de nieuwe media problematiek, verzorgt Politika deze productie van 21 tot en met 24 maart in zaal Ons Huis.
U bent van harte welkom.

Babylontoneel 2006

/ (slash)

Data: 26, 28 tot 31 maart om 20u in Zaal Ons Huis (Goudsbloemstraat 28, 3000 Leuven) (bestaat nu niet meer)

Korte beschrijving:

/ (slash)  hoopt en beoogt een kritische noot door uw iris en buis van Eustachius te knallen. Een bonte, briesende verzameling zelfgeschreven en
zelfontleende teksten vormt de basis voor een stuk dat niets ontziet en alles ontzielt. Onze dotcommaatschappij wordt onder de loep en nog meer op de korrel genomen. Snelle montage en een (h)eerlijke vertelling zullen u, onze tragische toeschouwer, bekoren, plezieren, shockeren en tot inzien brengen. Amen.

VRG 2006

Tartuffe

Data: 18 en 19 april om 20u in de Zwartzusterkapel

Korte beschrijving:

Een avondje entertainment? Eens goed lachen met de zelfgenoegzame medemens?
Of liever gewoon zien of er wel rechtenstudenten zijn die in staat zijn om een ganse toneeltekst vanbuiten te leren?

Al in de 17de eeuw nam Molière, alias Jean-Baptiste Poquelin, de pseudo-heilige medemens op de korrel, in een fijne komedie vol snedige dialogen.
Het verhaal gaat als volgt: een hypocriet figuur komt terecht in een sympathiek gezin, waar hij de vader helemaal voor zich weet te winnen. Hij maakt volop gebruik van de adoratie van de vader om de moeder te versieren, de dochter te huwen en enige erfgenaam te worden. Zal de vader op tijd doorhebben met wat voor een snoodaard hij hier echt heeft te maken?

Maak deze boeiende intrige nog iets boeiender door jullie aanwezigheid!

Pedagogische Kring 2006

WANT Geluk Kies Je Zelf

Data: 24 tot 27 april om 20u in de Zwartzusterkapel

Korte beschrijving:

Hoe voelt u zich? De meesten onder u zullen zich wellicht ‘goed’ voelen. Sommigen misschien ‘wat minder’. Maar op een enkeling na zal niemand deze vraag beantwoorden met ‘extreem gelukkig’.

Deze enkeling zal vervolgens scheef bekeken worden. Reacties blijven niet uit. “Dat geluk zal toch maar van voorbijgaande aard zijn.” “Dat geloof ik niet, als ik in zijn plaats was, zou ik alleszins niet zo gelukkig zijn.” “Ocharm, die is een beetje simpel.”

Maar stiekem probeert u deze enkeling de formule voor puur geluk te ontfutselen. We geven u geen ongelijk. Wie wil er niet boven alles gelukkig zijn?

Twee vrienden ontdekken de oorzaak van menselijk (on)geluk en proberen die bij de bron aan te pakken met als doel: puur geluk. Een missie die op voorhand gedoemd is tot mislukken? Kom en oordeel zelf.

Tekst

Lieselot Deckers

Regie

Evelyne Eneman en Lieselot Deckers

Cast

Bert Vandecasteele, Filip Geelen, Hanne Cools, Karen Van De Voorde, Katrien De Seranno en Maya Michielsen

Jury

Jan De Vuyst

Adviseur kunst en cultuur­aangelegen­heden K.U.Leuven. Jan De Vuyst regisseerde jarenlang Campustoneel, waaronder het geroemde “Azen”. Als terugkerend jurylid is hij de ouderdoms­deken en ervarings­deskundige. We zijn dan ook heel blij om hem dit jaar opnieuw te verwelkomen, deze keer als voorzitter van de jury.

Ann Verlinden

Nieuwsanker bij ROB-tv, chef cultuur en germaniste/toneel­wetenschapster van opleiding. Zij zorgt voor de vrouwelijke touch waar al onze kring­tonelers zo naar hunkeren. Maar laat je niet vangen door de zachtaardige uitstraling van deze dame, want zij is het jurylid dat brains en beauty combineert.

Hendrik Van Eycken

Acteur, regisseur, schrijver, dramacoach, presentator, animator,… Hendrik Van Eycken is een creatieve duizendpoot. We zijn benieuwd naar zijn Zonderlinge kijk op theater, die zeker en vast een frisse kijk en waardevolle mening zullen opleveren.

Prijzen

Speelplezier is de ziel van toneel. Maar het IFTf is natuurlijk nog steeds een competitie. Hieronder staan de nominaties en winnaars van IFTf 2006. De laureaat van de categorie wordt in het vet aangeduid.

Note dat de prijzen toen nog niet de Bovenste Planken waren maar de Fluwelen Flosjen.

BESTE TEASER

 • Babylontoneel
 • Historia
 • Politika

BESTE AFFICHE

 • Babylontoneel
 • Historia
 • Politika

BESTE KOSTUUMS

 • Babylontoneel
 • Historia

BESTE MUZIEK

 • Pedagogische Kring
 • Politika

BESTE OMKADERING

 • Pedagogische Kring
 • Politika

BESTE VORMGEVING

 • NFK
 • Pedagogische Kring
 • VRG

BESTE ACTRICE

 • Babylontoneel // Isabeau
 • Historia // Katleen
 • NFK // Eva
 • NFK // Liesbeth Deleu
 • VRG // Katrien
 • VRG // Sabine

BESTE ACTEUR

 • Babylontoneel // Kevin
 • Historia // Nicolas
 • NFK // Johannes
 • Pedagogische Kring // Bert Vandecasteele
 • Politika // Robin De Vries

BESTE REGIE (1 nominatie)

 • Politika

BESTE STUK (1 nominatie)

 • Politika
Scroll naar boven